Wat is orthomoleculaire geneeskunde?
In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er naar om zoveel mogelijk met lichaamseigen stoffen te werken. Een gezond voedingsadvies staat hierbij centraal.
Voor alle lichaamsprocessen zijn voedingstoffen nodig. Hierbij kun je denken aan je vetverbranding, je concentratievermogen, voor je spieropbouw, de hormoonbalans voor de aanmaak van energie, soepele spieren en gewrichten. Tijdens deze processen maakt het lichaam gebruik van verschillende stoffen zoals, vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren.
In onze huidige Westers voedingspatroon krijgen we deze belangrijke stoffen vaak niet voldoende binnen. Lichamelijke klachten ontstaan in veel gevallen door een langdurig tekort aan vitamines en mineralen en een eenzijdig voedingspatroon . Ook kan er een verstoorde werking ontstaan door o.a. ziekte, medicijngebruik, stress, alcohol en drugs. Andere natuurlijke stoffen die gebruikt worden zijn bijvoorbeeld kruiden, bepaalde kruiden kunnen ziekten en lichaamsprocessen beïnvloeden. Hierbij wordt er enkel gewerkt met orthomoleculaire kruiden, welke wetenschappelijk onderbouwd zijn. Het gebruik van kruiden en de medicinale werking ervan gaat terug naar het begin van onze geschiedenis. Mensen gebruiken al eeuwen lang op instinct planten voor zowel voeding als genezing. Ook de oude Egyptenaren gebruiken kruidengeneeskunde. Het Joodse volk kent geestelijken die met kruiden mensen genezen. In Griekenland werd rond 460 jaar voor Christus, Hypocrates de vader van de geneeskunde. De Romeinen gebruiken kruiden en bloemen op diverse manieren. In China zijn van oudsher kruidensystemen ontwikkeld voor therapieën. Indiaanse Sjamanen en inheemse Afrikaanse culturen gebruiken kruiden bij healing en rituelen.
Het is onmogelijk om dit opgebouwde tekort wat soms jarenlang in stand is gehouden in een beperkt tijdsbestek aan te vullen met de juiste voeding. Daarom worden er in bepaalde gevallen ook voedingssupplementen geadviseerd.


Orthomoleculair advies
in 6 stappen
- Wat zijn jouw klachten?
Als orthomoleculair adviseur ga ik graag samen met jou op zoek naar de oorzaak van jouw klachten. Wanneer je een consult aanvraag hebt gedaan stuur ik een online intakeformulier toe. Dit bestaat uit een vragenlijst (anamneselijst en een lijst met eet- en drinkgewoonten).
Uiterlijk vier dagen voordat het eerste consult is gepland is het prettig voor mij om het ingevulde vragenformulier retour te ontvangen, zodat ik mij goed kan inlezen in jouw hulpvraag.
Tijdens het eerste consult brengen we samen jouw situatie in kaart en leer ik graag de persoon achter de klachten kennen. Het werkt prettig wanneer je naar het eerste consult medicijnen en supplementen die je slikt en eventuele recente laboratoriumuitslagen via huisarts of specialist bij de hand hebt. Indien gewenst maak ik ook gebruik van bloedonderzoeken. Door het verzamelen van de juiste informatie kan ik een goed beeld krijgen van de werking van jouw spijsvertering, hormoonhuishouding en metabole flexibiliteit. Vervolgens leg ik de verbanden tussen de verstoorde werkingsmechanismen en jouw klachten. Als voor jou helder is welke oorzaken aan de basis liggen van de klachten, stellen we samen een plan op. Hiermee wordt rekening gehouden met jouw wensen en leefsituatie. Een behandelplan volgens de orthomoleculaire geneeskunde bestaat uit adviezen over voeding, supplementen, inspanning en ontspanning. Het tijdsbestek tussen het eerste consult en het uiteindelijke behandelplan kan variëren van 1 tot 4 weken. Dit i.v.m. het onderzoek en de verwerkingstijd van eventueel bloedonderzoek. Een factuur bestaat uit meerder delen; consultkosten, eventueel kosten voor bloedonderzoek en advieskosten. Na afloop van het eerste consult ontvang je een factuur voor het consult en voor eventueel bloedonderzoek. Wanneer ik alle onderzoekgegevens binnen heb en alle informatie heb verwerkt ontvang je tijdens een 2e consult (2 tot 5 weken na het eerste consult) een rapport met de uitslagen van het bloedonderzoek en een daarbij behorend voedings- en suppletieadvies. Bij het 2e consult wordt dit gefactureerd. Voor een duurzaam effect zijn meestal meerdere consulten nodig. In overleg zullen deze afspraken meestal tussen de 6-8 weken plaats vinden. Tijdens een vervolgconsult bespreken we jouw voortgang en kunnen we waar mogelijk het plan aanscherpen.
Etiketten lezen
Wanneer je intakegesprek heeft plaatsgevonden en het voedingsadvies is uitgewerkt zul je op een andere manier je boodschappen gaan doen. Je kijkt met andere ogen naar bepaalde producten, het zou je op vallen hoe vaak voedsel is bewerkt.
En hoe vaker voedsel is bewerkt hoe minder energie het je oplevert. Met ons voedsel wordt namelijk veel geknutseld. Zo wordt ons voedsel vermalen en weer aan elkaar geplakt (denk hierbij aan blokjes vis), gedroogd en weer gehydrateerd, voedingsstoffen worden er uitgehaald om er vervolgens vitamines in terug te stoppen, opgekweekt in kunstmest, bespoten met pesticides en behandeld met antibiotica.
Ook worden er veel stoffen toegevoegd aan ons voedsel denk hierbij aan zout, kleurstoffen, mononatriumglutamaat E621, natriumbenzoaat E211, transvetten, glansmiddelen, anti oxidanten, stabilisatoren, verdikkingsmiddelen, suiker, zoetstoffen etc.
