Was is orthomoleculaire geneeskunde?

Werkwijze

Nos Salú By Tamira

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er naar om zoveel mogelijk met lichaamseigen stoffen te werken. Een gezond voedingsadvies staat hierbij centraal.

Voor alle lichaamsprocessen zijn voedingstoffen nodig. Hierbij kun je denken aan je vetverbranding, je concentratievermogen, voor je spieropbouw, de hormoonbalans voor de aanmaak van energie, soepele spieren en gewrichten. Tijdens deze processen maakt het lichaam gebruik van verschillende stoffen zoals, vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren.

In onze huidige Westers voedingspatroon krijgen we deze belangrijke stoffen vaak niet voldoende binnen. Lichamelijke klachten ontstaan in veel gevallen door een langdurig tekort aan vitamines en mineralen en een eenzijdig voedingspatroon . Ook kan er een verstoorde werking ontstaan door o.a. ziekte, medicijngebruik, stress, alcohol en drugs.
Het is onmogelijk om dit opgebouwde tekort wat soms jarenlang in stand is gehouden in een beperkt tijdsbestek aan te vullen met de juiste voeding. Daarom worden er in bepaalde gevallen ook voedingssupplementen geadviseerd.

Andere natuurlijke stoffen die gebruikt worden zijn bijvoorbeeld kruiden, bepaalde kruiden kunnen ziekten en lichaamsprocessen beïnvloeden. Hierbij wordt er enkel gewerkt met orthomoleculaire kruiden, welke wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Het gebruik van kruiden en de medicinale werking ervan gaat terug naar het begin van onze geschiedenis. Mensen gebruiken al eeuwen lang op instinct planten voor zowel voeding als genezing. Ook de oude Egyptenaren gebruiken kruidengeneeskunde. Het Joodse volk kent geestelijken die met kruiden mensen genezen. In Griekenland werd rond 460 jaar voor Christus, Hypocrates de vader van de geneeskunde. De Romeinen gebruiken kruiden en bloemen op diverse manieren. In China zijn van oudsher kruidensystemen ontwikkeld voor therapieën. Indiaanse Sjamanen en inheemse Afrikaanse culturen gebruiken kruiden bij healing en rituelen.

Lees meer

Etiketten lezen

Wanneer je intakegesprek heeft plaatsgevonden en het voedingsadvies is uitgewerkt zul je op een andere manier je boodschappen gaan doen. Je kijkt met andere ogen naar bepaalde producten, het zou je op vallen hoe vaak voedsel is bewerkt.

En hoe vaker voedsel is bewerkt hoe minder energie het je oplevert. Met ons voedsel wordt namelijk veel geknutseld. Zo wordt ons voedsel vermalen en weer aan elkaar geplakt (denk hierbij aan blokjes vis), gedroogd en weer gehydrateerd, voedingsstoffen worden er uitgehaald om er vervolgens vitamines in terug te stoppen, opgekweekt in kunstmest, bespoten met pesticides en behandeld met antibiotica.

Ook worden er veel stoffen toegevoegd aan ons voedsel denk hierbij aan zout, kleurstoffen, mononatriumglutamaat E621, natriumbenzoaat E211, transvetten, glansmiddelen, anti oxidanten, stabilisatoren, verdikkingsmiddelen, suiker, zoetstoffen etc.

App only

Persoonlijk voedingsplan

In samenwerking met Praktijk Avital

Voedingsplan in een handige app

Een voedingsschema helemaal op maat. Jouw voorkeuren en jouw behoeften staan op de eerste plaats. Of je nu van vlees of vis houdt of toch liever vegetarisch eet. Of je wilt afvallen of aankomen, aan duursport of krachttraining doet, met alles wordt rekening gehouden. En het belangrijkste van alles is, dat je voldoende koolhydraten, vetten en eiwitten binnen krijgt. En vind je toch iets minder lekker in het voedingsschema, dan kun je het ook nog heel makelijk zelf aanpassen. Inmiddels is er al een keuze uit ruim 1500 recepten en dit receptenboek zal ik nog steeds blijven aanvullen.

Herstel van restklachten bij Covid-19

Corona, je kan er niet meer omheen. Vroeg of laat krijg je er in je omgeving mee te maken. Helaas horen we nog maar weinig over het herstellen na corona. Via de Natura Foundation heb ik mijn kennis hierover uitgebreid en heb ik de  masterclass ‘’Herstel van restklachten bij Covid-19’’ gevolgd.

Het herstel van Covid-19 is per persoon verschillend. Daarom is het belangrijk om eerst jou restklachten goed in kaart te brengen om vervolgens aan het herstel te werken.

De meeste voorkomende restklachten na Corona zijn:

 • Aanhoudende vermoeidheid
 • Kortademigheid
 • Drukkend gevoel op de borst
 • Slaapproblemen
 • Concentratieproblemen
 • Depressief gevoel
 •  Hoofdpijn
 • Spierzwakte

Hoe zorgen we voor herstel?

 • Virale activiteit en neuro-inflammatie remmen en de hersenen beschermen tegen schade
 • Het immuunsysteem tot rust brengen
 • Mitochondriën herstellen (energiefabrieken in de cellen)
 • Weefselherstel, Spierweefsel- herstel, Longweefsel- herstel

Heb je klachten nadat je corona hebt gehad? Ik help je graag om hier bovenop te komen.