Supplementen

De kwaliteit van voedingssupplementen

Er zijn tegenwoordig zeer veel voedingssupplementen verkrijgbaar. De kwalitatieve verschillen tussen de producten zijn vaak groot. Deze wordt medebepaald door de hoeveelheid, diversiteit en opneembaarheid van de verschillende voedingsstoffen. Daarnaast kunnen vele andere aspecten een rol spelen zoals: Het ene potje voedingssupplementen is het andere niet. Waar je op moet letten is dat er natuurlijk in het potje zit wat er aan hoeveelheden op het etiket staan. Er moeten vitamine- en mineraalverbindingen in zitten die voor ons lichaam makkelijk opneembaar zijn en herkend worden als lichaamseigen stoffen. Dat is helaas niet altijd het geval.

De hulpstoffen die sommige leveranciers gebruiken om tabletten en capsules te produceren verschillen sterk. Sommige hulpstoffen zijn schadelijk. Soms zitten er van bepaalde vitamines of mineralen een te hoge doseringen in de supplementen. Een voorbeeld hiervan is het mineraal ijzer. In een aantal multivitaminen zit wel 12 tot 14 mg ijzer. Dit is voor de meeste mensen teveel. Op de lange termijn kan hierdoor ijzerstapeling in organen ontstaan wat nadelig is voor onze gezondheid.

Tot slot zit er tussen de merken nog veel verschil als het gaat om toezicht op kwaliteit. HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) en GMP GMP (Good Manufacturing Practices) zijn kwaliteitsnormen die tegenwoordig steeds vaker gehanteerd worden om de kwaliteit van het product deze te garanderen. Door de kosten die hiervoor gemaakt moeten worden, kiezen merken soms om deze kwaliteitsnormen niet te hanteren.