Omega 3

Eet jij elke week 4 tot 6 keer wilde vette vis?

Nee? Dat is niet zo gek, de meeste mensen komen hier niet aan. Maar voor ons lichaam is Omega 3 een essentiële vetzuur. Omega 3 is een groep van meervoudig onverzadigde vetzuren, deze vetzuren hebben een belangrijke functie in ons lichaam. Komen deze vetzuren onvoldoende terug in de voeding, dan is de kans groot dat er een tekort ontstaat.

Maar wat is een omega 3 tekort precies?

In de Westerse wereld hebben veel mensen een verkeerde verhouding Omega 3 en Omega 6 in hun lichaam. Soms is Omega 6 zelfs 30 keer zoveel aanwezig als Omega 3. Als je teveel Omega 6 binnen krijgt dan sluiten de cellen zich af, de wanden van de cellen worden bros. Daardoor ontstaat het probleem dat voedingsstoffen moeilijk de cel binnen komen en afvalstoffen de cel moeilijk kunnen verlaten. Daarbij komt ook nog dat je sluimerontstekingen krijgt met alle mogelijke gevolgen.

De belangrijkste oorzaak van een omega 3-tekort is onvoldoende opname uit voeding. Dit kan bijvoorbeeld komen door het niet (vaak genoeg) eten van vette vis. Voor (strenge) vegetariërs en veganisten kan het daarom raadzaam zijn om hier extra alert op te zijn. De gebrekkige omzetting uit ALA naar EPA en DHA zou op termijn namelijk kunnen leiden tot tekorten.

Een verminderde opname uit voeding kan ook ontstaan door een relatief hoge inname van omega 6-vetzuren (onder meer aanwezig in zonnebloemolie en maïsolie). Ons westerse voedingspatroon bevat doorgaans veel meer omega 6 dan omega 3. Een disbalans tussen deze twee groepen vetzuren kan ervoor zorgen dat de opname van omega 3 vermindert.

Waarom Omega 3?

Wist je al dat omega 3 olie jou kan helpen om gewicht te verliezen en een boost kan geven aan je mentale gezondheid en energieniveau?

Wanneer je te korten aanvult zul je veel (chronische) klachten en huidproblemen kunnen voorkomen of zelfs weer kunnen terugdraaien. Wetenschappelijk is aangetoond dat een juiste vetzuurbalans belangrijk is voor je algehele gezondheid.

Omega 3-vetzuren hebben een gunstige invloed op het hart, ondersteunen een normale bloeddruk, zijn goed voor het gezichtsvermogen en vormen een belangrijke bouwsteen voor onze hersenen.Een tekort aan Omega 3 wil je daarom liever voorkomen dan genezen.

Een juiste balans kan ondersteunen bij het voorkomen/verminderen van allerlei ziekten en klachten als bijvoorbeeld:

– Huidklachten als acne, eczeem, psoriasis

– Chronische ontstekingsklachten als reuma, artrose, artritis, diabetes

– Onrustige darmen

– Hooikoorts, blaasontsteking

– Migraine

– Hoge bloeddruk & hart- en vaatziekten

– Hormonale disbalans en menstruatieklachten

– Vermoeidheid, concentratie

– Depressie, alzheimer, ADHD, autisme

– Goede structuur van de hersenen

Om voldoende Omega-3 binnen te krijgen adviseer ik je om de pure arctic oil te gebruiken. Dit is een zuivere Omega 3 vis olie, en dat kan ik iedereen aanraden. Dit is namelijk de basis voor een goede gezondheid.

Voordat je aan de pure arctic oil begint is het mogelijk om je vetzuren balans te meten. Zo weet je precies of jouw vetzuren in balans zijn, ik zeg altijd meten=weten!

Je verhouding tussen Omega 3 en 6 moet in balans zijn. Als je teveel omega 6 binnen krijgt dan sluiten de cellen zich af, de wanden van de cellen sluiten als het ware. Daardoor nemen de cellen voedingsstoffen minder makkelijk op, en voeren ze ook afvalstoffen moeilijker af. Daarbij komt ook nog dat je sluimerontstekingen krijgt met alle mogelijke gevolgen.

Wist je al dat omega 3 olie jou kan helpen om gewicht te verliezen en een boost kan geven aan je mentale gezondheid en energieniveau.

Omega 3, zoals DHA en EPA die in grote hoeveelheden in visolie zitten, zijn essentieel voor een gezonde lever.

Hoe gezonder jouw lever, is des te beter jij vet kunt afbreken, en daarnaast beter ketonen aan kunt maken die jouw hersenen en lichaam weer kunnen gebruiken als energie.

Het is mogelijk om bij mij je vetzurenbalans te testen. Meten = weten.

Lees meer